© Inspiration World ®

 

© World Guide ®
Успех ✔ Щастие
Интересни #идейки
Полезни съвети
Бизнес идейки
Натурална козметика
#Trendy #Мода
Контакт



Полезни съвети / Лейди

06 Април 11, 12:56
От кои витамини се нуждае кожата ви?

Красотата се нужда е от поддръжка не само отвън, но и отвътре. Ако организма изпитва недостатък на витамини, то никакви кремове и скрабове няма да помогнат, колкото и скъпи да са те. И тогава идва въпроса: какво да правим?

pic.436845.0.460x395.jpg

Естествено, да пием витамини. А какви точно и за какво са необходими, сега ще сеопитаме да изясним.
"Отчетите показват, че даже най-идеалния рацион, напълно достатъчен по енергийност, белтъчини, мазнини и въглехидрати, e дефицитен на витамини и минерални соли, не по-малко от 20%. В реалния живот този дефицит достиgа 40-50%", смята специалиста по микронутриенти, завеждащ лабораторията по витаминистика в Института за хранене в академията на медицинските науки, доктор на биологичните науки, професор Владимир Борисов. От това страда и кожата - нашия най-голям орган, на който възлиза 15 % от теглото на тялото и площта на който е от 1.5 до 2 квадратни метра. Освен това, състоянието на кожeнaта покривка, като правило, отразява общата картина на състоянието на организма. Иначе казано, при наличието на заболявания на вътрешните органи, едва ли може да  имате здрава и сияеща кожа.

Обърнете внимание, ние даваме общи рекомендации. За това, какво е нужно конкретно във вашия случай и в каква доза, задължително попитайте дерматолога.

Период на цъфтеж

С проблема на акнето, в основата на който лежи нарушаване на секрецията на мастните жлези и повишеното производство на андрогенни (мъжки) хормони, се сблъскват не само подрастващите. Някои "дежурни пъпчици" с завидно постоянство "излизат" на женските личица веднъж в месеца преди началото на цикъла на едни и същи места. Разгледайте картата на пъпките на вашето лице и добавете към мерките, описани в статията и витамини.
 

Помощници:

 

Цинк. Освен това, че цинкът е отличен антиоксидант, той също понижава андрогенната активност на кожата. Недостатъка на цинка в организма често се съпровожда с кожни проблеми - акне, пъпки и комедони.

Витамин А. Понижава андрогенната активност на кожата, оказва противовъзпалително действие. Дефицита на витамин А може да се обуславя с недостатъка на витамин Е, за това тези витамини често са в един комплекс, който се нарича Аевит.

Фолиева киселина. Подобрява състоянието на кожата при акне.

Витамин B6. Помага при излизането на предменструални пъпки. Заради неговия недостатък изникват дерматити - изприщтване на лицето, над веждите, около очите, понякога на шията и косместата част на главата, сухите дерматити в областта на назолабиалните гънки.

В2 (рибофлавин). Неговия недостиг може да стане причина за възпалителни изменения на кожата.

Пустинята Сахара

Недостига на витамини и небалансираното хранене, например, диета, при която от рациона са махнати всички мазнини, даже и необходимите, може да стане причина за изсушаване на кожата.
 

Помощници:

Витамин А (ретинол) помага да се справите с изтъняването, сухостта и лющенето на кожата.

Витамин РР (ниацин) отговаря не само за състоянието на нервната, мускулната система и стомашно-чревния тракт, но и за това, как се чувства кожната покривка.

Омега-3 ще помогнат на организма да попълни запасите от незаменими наситени мастни киселини.

Биотин, участващ в въглеродната и мастна обмяна, също така отговаря за състоянието на кожата, неговия недостатък може да стане причина не само за бледостта на кожата, но и за нейното лющене. Той стимулира регенерацията на клетките.

В2 (рибофлавин) - необходим за клетъчното дишане и ускорение на обмяната на веществата.

Гиалурон. Поддържа водния баланс в кожата и я разглажда. 1 молекула гиалурон е способен да задържа от 500 до 1000 молекули вода.
Освен заглаждащото си действие, гиалуроновата киселина има и регенерираща и противовирусна активност.

Вечна младост

Невъзможно е да се върне времето назад без помощта на пластични хирурзи, но да се забави естествения процес на стареенето  и да се върне сиянието на кожата е напълно реално.

 Помощници:

Витамини-антиоксиданти - аскорбинова киселина (витамин С) и витамин Е (токоферол), влизащи в системата за антиоксидантна защита от повреждащото действие на активни свободнорадикални форми на кислород. Витамин С стимулира изработката на колаген и съхранява еластичността на кожата. А витамин Е забавя процеса на стареенето на кожата, изравнява я и й подпомага за обновяването на клетките.

Витаминини от  групата В

Практически всички витамини от групата В взимат участие в обмяната на веществата и "носят отговорност" за красотата. Например, В2 благотворно оказва влияние не само на кожата, но и на косата и ноктите, а В5 изглажда бръчките.

Витамин РР  подпомага за освежаване на цвета на лицето и му възвръща естественото сияние.

Гиалурон. Благодарение на уникалната способност да задържа вода, гиалуроновата киселина способства за поддържането на еластичността на кожата.

Устни-ягодки

Ако със изсушаването на устните не се справя обикновеното хигиенично червило или балзам, вероятно става въпрос за недостатък на витамини от групата В, и най-вече В2. Неговия недостатък може да стане причина за възпалителни изменения на кожата, напукване на устните и ъгълчетата им.


5.6482