© Inspiration World ®

 

© World Guide ®
Успех ✔ Щастие
Интересни #идейки
Полезни съвети
Бизнес идейки
Натурална козметика
#Trendy #Мода
Контакт



Полезни съвети / Лейди

07 Април 11, 08:31
9 тайни за лятна грижа за косата
Лятото е чудесна възможност за всяка жена да се преобрази. Но, съгласете се, не се съчетават добре загорелия свеж вид и сухата като слама коса.
  За да се предпазите от пагубното въздествие на слънцето, горещия вятър и останалите летни агресивни фактори, необходима е старателна грижа и защита.

1. Слънцето - приятел, но…

Волосы: летний уходСлед летните месеци косата изглежда плачевно - пресушена, неясна, безжизнена. Слънцето обезводнява косата, лишава я от еластичност  и здравина, а ултравиолетовото излъчване разрушава горния слой на косата.
Набавете си някакво защитно средство, ако не носите шапка. Такива средства се наричат "leave in" - т.е. "дреха за коса" - и влиза в асортимента на много линии за грижа за косата.

Слънцезащитните средства се нанасят върху чиста влажна коса, след измиване с шампуан, без да изплаквате.
Ако нямате под ръка специално средство, в горещия слънчев ден нанесете на косата обикновен слънцезащитен крем.

След като се приберете измийте косата си с шампуан. Да се защитите от слънцето и да излекувате вече пострадалата коса ще помогнат козметичните процедури.

За суха коса

Достатъчно е да нанесете смес от разтрити 2 с.л сметана, 0,5 ч.л. зехтин или олио и 1 ч.л лимонов сок.
Върху чиста и влажна коса нанесете сместа, разтрийте в кожата на главата и след 15 минути изплакнете с топла вода.

За мазна коса

Пригответе такава смес: по 1 ч.л. обезмаслена извара, мляко и лимонов сок, 2 с.л. плодове от вишна (без кожичка).
Нанесете сместа на косата и кожата на главата, добре втрийте, оставете за 10-12 минути. Измийте с топла вода и изплакнете с хладка вода.


За нормална коса

Разтрийте 1 суров жълтък, прибавете 1 с.л. зехтин, 1 с.л. мед и 1 ч.л сок от вишни. Разбъркайте всичко, нанесете на косата, след 20 мин измийте с топла вода.
Ако косата, под въздействие на слънцето е станала чуплива, а краищата се цъфнали, ще помогне витамин Е, който се продава в аптеките като разтвор или капсули. 

Това витаминно масло се втрива в краищата на косата един път седмично до измиването на косата. 20 минути след втриването на витамина, нанесете на косата суров яйчен жълтък, втрийте и оставете на косата 15 минути, след което изплакнете. Шампуан при това няма да е необходим.

2. Колко често да я мием?Анастасия Волочкова

 Лятото към тази процедура трябва да се отнасяме внимателно. Не трябва да се мие с шампуан всеки ден, колкото и мек да е той - това изсушава косата.  Достатъчно е да я освежите и измиете прахта с отвара от летни билки.
Набавете си за лятото шампуани, маски и балсами или отвари за изплакване с интензивно увлажняване и UV-фильтри - като цяло, от "лятната серия".

Желателно е в числото на компонентите да има масло от жожоба,  зехтин, екстракт от дъбова от кора. Те ще помогнат на косата и кожата на главата да задържат влагата, да снабдят с необходимите хранителни вещества, придават на гривата здрав блясък и еластичност.

Един съвет: когато миете косата си, накланяйте главата си колкото може по-ниско. В този момент се усилва кръвообръщението, а това е полезно за корените на косата. 

Не сушете косата на слънце и не излизайте навън с влажна коса! Интензивното ултравиолетово излъчване е вредно за влажната коса!

През лятото е за предпочитане да използвате гребен с редки зъбци, защото четките травмират чупливата и суха коса. Решейки мокрите или заплетена коса, не я дърпайте, започнете от краищата и постепенно се качвайте към корените. 

3. Грижа за краищата

Те много страдат от жегата! Веднъж седмично, разделяйки косата на еднакви по големина кичури и всеки от тях завивайте на тръбичка, нанесете на краищата специално подхранващо средство. Увийте с тънко фолио, оставете за 30 минути.
Приготвяйки чантата за път, обикновено не можем да вземете с вас всичко, които ни се иска. Ако няма място за средството при цъфтящи краища, заменето го с крем за ръце.

Нанесете крема на ръцете, разтрийте, но без да втривате, и с "мазни" ръце минете по краищата на косата. Те ще придобият блясък и ще престанат да се електризират.

4. Здравето на косата

Ако в разгара на лятото имате проблеми с кожата на главата (пърхот, опадане на косата, мазна кожа), не отлагайте лечението за този период. Под въздействието на слънцето, вятъра, солената вода, те могат да се усилят.
Даже на почивка, далеч от дома може да се възстанови здравето на кожата на главата и косата с помощта на специални шампуани, лосиони и активатори.

Занятията със спорт също положително влияят върху състоянито на косата: физическите упражнения стимулират кръвообращението, доставят кислород и хранителни вещества към луковиците на косата.  При здравата коса процеса на възстановяване след лятната жега минава по-бързо.

Активната почивка - плуване, плажни игри, пешите разходки - удивително оказват влияние на красотата на косата. До появяване на пърхота довеждат много обстоятелства: понижаване на имунитета, хроничната инфекция, стресът.

Ако сме здрави и весели, а пърхота все пак се е появил, решете проблема със самия пърхот. Купете лечебно средство в аптеката - например, шампуан с широк спектър на действие.

 Обърнете внимание на своя рацион: животинските мазнини, тестените изделия и алкохола усилват образуването на пърхота. Яжте повече зеленчуци, киселомлечни продукти (желателно с бифидобелтъчини). 

Любителите на народни средства могат да пробват такава рецепта против пърхот: 4 с.л смес, състояща от равни части листа от коприва и мушкато, залейте с литър вряла вода и оставете да престои 30 минути. С тази найстойка изплаквайте косата през ден.




3.3471