© Inspiration World ®

 

© World Guide ®
Успех ✔ Щастие
Интересни #идейки
Полезни съвети
Бизнес идейки
Натурална козметика
#Trendy #Мода
Контакт



Полезни съвети / Лейди

12 Април 11, 16:19
Защо стареем?

Ние знаем, че човек може да изглежда по-добре или по-зле от паспортната си възраст. Какво е възраст на кожата и с какви трудности можем да се сблъскаме през различните периоди в живота?

Причини за стареенето

Колкото и да е парадоксално, на този въпрос учените нямат точен отговор. Има редица теории, които разкриват предпоставките за стареене на кожата.

pic.438758.0.460x357.jpg

 

• Наследственост. От една страна, тя е първопричина за всичко. Например по-тъмната кожа старее по-бавно от светлата. Струва си да обърнете внимание на това, с какви проблеми са се сблъсквали роднините ви по женска линия (все пак при някои на първо място се покрива с бръчици зоната около очите, а при други "постъпват" назолабиалните гънки), за да успеете на време да предприемете профилактични мерки. А от друга - по данни на генетиците, наследствеността влияе 25 % на нашата красота. Решаваща роля играе образа на живот.
• Свободни радикали. Въздуха ни дава живот и.. в същото време предизвиква стареене. Въпроса е в това, че активните форми на кислород, свободните радикали, които са необходими за повечето биохимични процеси, могат също да повреждат ДНК клетките. Това е така наречения страничен ефект, чрез който природата компенсира антиоксидантите - блокаторите на свободни радикали. Те са познати за всички: витамините А, Е, С, танини на чая, полифеноли при червеното вино и т.н. Ето защо всичко козметични средства се обогатяват с антиоксиданти.
•ДНК недостатъчност. Бе доказано, че клетките на кожата могат да се делят не повече от 50 пъти. С всяко ново деление, участъците на хромозоми, отговорни за делението, малко се скъсяват - в резултат на това  клетката губи животоспособността си. Днес са се научили да скъсяват този процес. Ето защо най-добрите антистареещи средства въздействат на ДНК клетките.
С други думи, стареенето на организма - това е същото, като развитието му.  Не може да се обърне времето назад, може само да се създадат такива условия, които да препятстват  преждевременното стареене. "Разделянето на козметиката по възраст е много условно, - разказва  водещ козметик на марката  Swiss Line. - Като правило, ние още се сблъскваме с едни или други естетични проблеми при определянето на възрастта. Но условията и образа на живот, генетичната предразположеност при всички е различна, за това възрастта на кожата може да бъде както по-малка от паспортната, така и, уви, по-голяма".

Как стареем?

Кожата - това е най-големия орган на тялото ни, който изпълнява множество функции - защитава ни от бактерии и други инородни внедрения, помага, да не умрем от жега или студ, дарява ни удоволствие от докосването до любими хора. Кожата е свързана с всички вътрешни органи и отразява нашето психоемоционално състояние. С една дума, в нея, като в книга е записано всичко, с което живеем и как живеем.
"Средно, първите бръчки от възрастов характер трябва да се появят на 60 години. Всичко, което е по-рано - това е негативното влияние на ултравиолетовите лъчи и стреса в най-широкия смисъл на думата", - казва Владимир Хавинсън, директор в Санкт - Петербургския институт за биорегулация и херонтология, вице-президент на Херонтологичното общество, професор, доктор на медицинските науки.

Врагове на красотата

• УВ-лъчи. "Възрастта на кожата до голяма степен определя съвкупността от слънчевото въздействие, което определена част на тялото  е изпитала в продължение на живота, - разказва доктор Норман Рошер, главния лекар на Leaf&Rosher , водещ на клиниката за пластични операции в Беверли Хилс. - Върху лицето, шията, ръцете и зоната на деколтето на 50 годишна жена ще забележим бръчки, пигментни петна и неравности, а кожата на корема ще е като на тийнейджър". Това твърдение изглежда спорно, защото слънчевата светлина ни дава енергия, радост, ускорява обмяната на вещества и способства синтеза на толкова важния витамин D. Ние повече се харесавме с тен. Момичетата, затъжили се след дългата зима по слънцето, са готови от сутрин до вечер да лежат на плажа, понеже дълбоко в сърцето си не вярват в това, което казват козметиците. "Малко хора се замислят за това, че прекомерното количество на УВ-лъчи, както на плажа, така и в солариума, оказва на организма практически същото влияние, както ренгеновите лъчи.
  Стотици пъти се увеличава разрушителното действие на свободни радикали. Клетките на кожата се повреждат и с възрастта е все по-трудно да възстановят потенциала си. С други думи, слънцето е враг номер 1 за нашата кожа", обяснява експерт от Нивеа - лекар дерматокозметик.

• Пушене. Никотинът поврежда малките съдове на кожата на лицето, което довежда до нарушения на микроциркулацията на кръвта. "Състоянието на кожата - отразява състоянието на нашите съдове. Лошите съдове, като замърсени тръби, не снабдяват тъканите с полезни вещества и кислород, там се натрупват отделителните продукти от обменните процеси. И кожата става безжизнена, стремително старее. Освен това никотина разрушава витамин С - главния катализатор на синтеза на колагеновите  влакна, от които зависи младенческата еластичност на нашата кожа, той също така "ремотнира" витамин Е, главния витамин на младостта, след чупенето му от свободни радикали. Любителите на цигари имат дефицит на витамин С 2.5 пъти повече от непушачите. Някои козметици отказват да провеждат инвазивни процедури върху пушачи (лазерни пилинги, например), понеже тяхната кожа прекалено бавно се възстановява, и ефекта е два пъти по-неустойчив, отколкото при непушачите". Струва си да отбележим, че пасивното пушене е също толкова вредно, както и активното.

• Неправилен образ на живота.
Рационалното хранене и фитнеса, както може да се досетите, помагат не само да отслабнем , но и да се защитим от преждевременно стареене. Любовта към гледането на сериали на дивана с шоколад и сладкиши може да завърши лошо даже за тези, които не са склонни към напълняване. "Злоупотребата съз захар (това е условно понятие, тъй като всички сложни въглехидрати - десерти, макарони, хляб, нишесте и картофи и т.н. - се превръщат в глюкоза, т.е. "захар") довеждат до "захаросване" на влакната на колагена, той изсъхва и губи своята еластичност. За това бръчките на лицето на любителите на сладкото се появяват по-рано", - разказва  Людмила Cазонова, треньор-козметик на Yves Rocher.

• Хормони.
Все пак е желателно те да "играят". След 40 стават все по-забележими следите на времето върху лицето на прекрасните дами. Защо? "Женския полов хормон - естрогенът, играе активна роля в синтеза на колагени и вещества, удържащи молекулите на вода. Ето защо съветваме сериозно да подхождате към въпроса за хормонотерапия, а също да не забравяте за анти-стареещите курсове, в които се използват фитоестрогени, активни растителни вещества, родствени действието си до женските хормони", - съветва директора по връзки с обществеността и медицински комуникации.

Възраст на кожата

Сега, когато разказахме, какво може да ускори процесите на стареенето,  минаваме към главното - как да определите възрастта на кожата си?

Всичко е под контрол

Съвременния човек се сблъсква с огромно количество негативни фактори, може да усетите, че всеки ден нанася непоправим удар на вашата младост.
"Днес младите момичета неправилно интерпретират рекламата и коментарите на специалистите, които четат в списанията. Кожата се обновява на всеки 28 дена, за това "профилактичните" анти-стареещи курсове на 24 години нямат никакъв смисъл. Даже могат да навредят".

Нека да изясним, от каква грижа има нужда кожата във всеки период от живота ни.

18 — около 28 години

 Тази възраст може да се счита за базова, тъй като точно в този период се създава фундамента на нашата младост. Ако се научим редовно да се грижим за кожата в този период на живота и се стараем да избягваме всякакви злоупотреби, ние ще успеем да отсрочим процесите на стареене. В ход на научни тестове изследвали състоянието на кожата на 50-годишни жени, грижещи се за кожата си, и такива, които игнорирали тези ежедневни ритуали, - разликата във възрастта била около 10 години!
Това е златното време, понеже не изисква прилагането на някакви невероятни усилия, за да изглеждате добре. Важното е да си изработите навика да почиствате кожата си два пъти на ден - сутрин, за да махнете остатъците от нощните средства и да тонизирате кожата, и вечер, за да премахнете остатъците от грим и замърсяване. За борба с преждевременно стареене е достатъчно да увлажнявате кожата на лицето и тялото даже два пъти на ден, или , ако е необходимо и по-често.

Първите далечни намеци за увяхване - усещане за стегнатост и суха кожа. При новородените кожата е толкова нежна и еластична, защото равнището на естествената влага на кожата при тях е най-висока.
Всеки ден пътуваме в градския транспорт, работим в кондиционируеми и отопляеми помещения, и влагата стремително се изпарява от повърхността на кожата.
"Повечето градски жители имат хронично пресушена кожа. Увлажняващите кремове с пролонгирано действие отлично помагат да се справите с подобен проблем в тази възраст" - счита експерт от
L’Oreal

"Обърнете внимание на този важен компонент от козметичните средства, като коензима Q10. Ако имате влак, но нямате въглен, никъде няма да заминете. Коензима Q10 - това е гориво, което дарява на клетките енергия за активен метаболизъм. За откритието на действието на този антиоксидант Питър Митчъл получи Нобелова премия. Молекулата Q10 лесно "прескача" през защитните бариери на кожата, зареждайки я с енергия, и вие правите отлична инвестиция за вашата красота"

28—35 години

Втория проблем, който може да безпокои младите жени, - това са мимическите бръчки, които съвсем не са същото, като възрастовите.
При формирането на тези бръчки са "виновни" мимическите мускули, благодарение на които нашето лице отразява емоциите ни. Мимичните мускули се съкръщават по привичен начин, всеки път пречупвайки гънка на кожата на едно и също място - така възниква бръчката.
"Най-уязвима е зоната на контура на очите, там кожата е много тънка, лишена от защитна подкожно-мастна тъкан. Ето защо са изобретени средства, които помагат да се разслаби мимичния мускул - и тогава бръчката става практически невидима".

35—50 години

В следващата възрастова категория, 35-50 години, процеса на стареенето има съвършено различна природа. По-близо до 40 се понижава синтезът на колагенните и еластинови влакна, отговарящи за цвета на кожата и нейната еластичност - лицето започава да "пада надолу". За това също са виновни силите на привличане на Земята, уви. И тук точно настъпва благодатния период на антивъзрстовия курс. "Антивъзрастовите средства са по-концентрирани - те съдържат активни ингредиенти, основно под формата на витамин С, или аскорбат, които избавят от свободните радикали, формирани от окислителните повреди на кожата, а също една от формите на ретинола, или ретинова киселина (витамин А), който повишава скоростта на обновяване на клетките и ексфолиацията на кератинизираните частици, изваждайки на бял свят по-младите, изпълнени клетки от по-дълбоките слоеве на дермата", - разказва доктор Норман Лиф.
"Мифовете за това, че след спирането на използване на такова средство, състоянието на кожата се влошава, са абсолютно безпочвени".

Смята се, че в тази възраст са необходими питателни кремове. Но това е много условно понятие. Средствата за анти-стареене могат по-ефективно да задържат влагата в кожата. Едно от ярките открития на новия век - патентования компонент Про-Ксилан, над който специалистите от компанията  L’Oreal работиха седем години! "Дерма Генезис с Про-Ксилан и Гиалуронова киселина отнова пуска механизма за синтез на гликани, които като "гъба" възстановяват вътрешната среда на дълбоките слоеве на кожата, а също така стимулира синтеза на колаген".
В хода на изследването на процесите на стареене учените от института за биорегулация разработиха особен комплекс аминокиселини - пептиди, увеличаващи ефективността на "усвоените" питателни вещества и забавящи процесите на стареене.
С други думи, пептидите "дресират" клетките, карайки ги активно да се делят, в резултат на което се подобрява кръвоснабдяването и цвета на лицето, а най-важното - по естествен път  се стимулира синтезът на собствения колаген.

По този начин виждаме, че науката не седи на едно място. С всяка година се появяват все повече революционни средства, които ни помагат ефективно да поддържаме младостта на нашата кожа.



3.7938