© Inspiration World ®

 

© World Guide ®
Успех ✔ Щастие
Интересни #идейки
Полезни съвети
Бизнес идейки
Натурална козметика
#Trendy #Мода
Контакт



Полезни съвети / Лейди

18 Април 11, 19:06
Козметика, дарувана от природата

Домашняя косметика Mного ценни и полезни хранителни продукти с голям успех могат да бъдат използвани за приготвянето на козметични смеси. Специално да се купуват за целта не е необходимо, често те така или иначе са в наличност във вашата домашна кухня.

Млякото не е само за пиене

То е и ефективна козметика, дарувана от природата. В млякото има особени компоненти от белтъчини, стимулиращи синтеза на кожния колаген, гликопротеини, възстановяващи клетките на кожата.
Тези вещества влизат в състава на съвременните кремове. Съвременните жени не следва да пренабрегват тези достъпни и доста ефективни средства за грижа за кожата на тялото.
Ако имате суха кожа, старайте се да  миете лицето си само с варена вода, наполовина разредена с мляко.

Сипете 2 с.л брашно, зелейте с топло мляко за да се получи сметанообразна маса. Нанесете я на лицето на равен слой и дръжте до тогава, докато започне да изсъхва (без да довеждате до пълно изсъхване), след това измийте.
Тази маска добре подхранва и стяга кожата, отстранява малките бръчки.
Нарежете бяла франзела на неголями парчета, срязвайки коричката, поставете в хартиен пакет и съхранявайте в хладилник. Всеки ден слагайте по 2 парчета, напоени с топло мляко, слагайте на очите за 20 минути - това е добра профилактика против бръчки около очите, също вярно средство за тяхното отстраняване. Курс от 1 месец. По желание повторете, когато от това има необходимост.

Ако очите ви са изморени от дългото зрително натоварване, намокрете два памучни тампона в хладно мляко и сложете за няколко минути на очите. Те ще си починат, а заедно с това ще изчезнат и торбичките под очите.
Ежедневно в течение на две седмици, първо измивайте лицето си с мляко, а след 15 минути - с вода. След две седмици кожата ще стане копринена.

За копринена и блестяща коса се препоръчва веднъж в седмицата след измиване на косата оплакнете я първо с мляко, а след 15 минути - с вода.

Полезен белтък

Подхождат за домашния козметичен салон разпространените белтъчени маски, имащи много вариации за приготвяне.
За пореста, увяхваща кожа, кожа на "гъши крачета": белтъка от едно яйце разбийте на пяна, добавете 1 ч.л мед или сметана. Върху намазаната с крем (за 3-5 минути до нанасянето на маската) кожа нанесете 2 слоя от пяната.

За мазна и пореста кожа използвайте разбит на пяна белтък, добавете 1 ч.л лимонов сок. Маската оставете върху кожата за 15-20 минути, след това измийте с хладка вода.

Белтъчно-плодова (зеленчукова): яйчен белтък разбийте на пяна, добавяйки на капки 1 ч.л зеленчуков или плодов сок. Приложете, измийте с хладка вода.

Да приложим извара

Изварата е също добро средство за всеки тип кожа. Тя снема раздразнението, омекотява, успокоява, подхранва, изглажда кожата, придава й еластичност. Маските от извара са прости и достъпни.
Плодовата маска с извара добре подхранва и омекотява кожата, прави я еластична. 2 ч.л мазна извара разтрийте с 0,5-1 ч.л произволен плодов сок, добавете половин яйчен жълтък и 1 ч.л камфорово масло. Добре разбъркайте всичко, нанесете за 15 минути, след това измийте маската, измийте лицето си с настойка от лайка или чай, нанесете крем.

Освежаваща и тонизираща маска за всеки тип кожа: смесете 1 с.л извара, 1 с.л свежа сметана и 1 ч.л готварска сол. Нанесете на лицето и шията за 20 минути, след това внимателно измийте с топла, след това със хладка вода.
Втори начин: 2 с.л извара разтрийте с 1 с.л мед и 1 с.л сок от моркови (или друг плод). Нанесете на лицето и шията за 20 минути, измийте.

Използвайте изварата при приготвянето на маски за устни. Маската от извара и сметана ще придаде на устните свеж и апетитен вид, това прекрасно средство за изглаждане на кожата на устните. Смесете извара с малко сметана - 1 ч.л, равномерно нанесете на устните, а след 10 мин премахнете.

Ако устните са изгубили естествения си блясък, изсъхват и изглеждат мътни, смесете извара с мед и сметана, добавете сок от моркови или краставици и нанесете маската за 15 минути. След процедурата намажете устните с олио.

Маска за отпусната кожа на лицето и шията: 2 ч.л извара разтрийте с 1 с.л мед и добавете няколко капки олио.  Маската нанесете на лицето и шията за 20 минути - тя добре тонизира кожата.
За вяла и набръчкана кожа: 2 с.л свежа извара добре разтрийте със суров жълтък и няколко капки кислородна вода. Маската трябва да е без бучки и не прекалено гъста. Сложете я на лицето и шията за 15-20 минути, измийте с хладка вода. Може да разтриете извара и мед, и да нанесете на лицето, включително на участъците кожа около устата. След 15 минути измийте с хладно мляко.

Подхранваща маслена

 За суха кожа на лицето превъзходно подхождат подхранващите маслени маски. Добре разбъркайте жълтък, 1 ч.л зехтин и 1 ч.л прозрачен мед. Един слой смес нанесете с памучен тампон на лицето, когато то леко изсъхне, ненесете втория слой, след това третия. След 20 минути измийте с топла вода. Маската омекотява кожата, отстранява лющенето, прилага се 1-2 пъти седмично в течение на 1.5 месеца. Курса повторете след 2-3 месеца.
За отстраняването на сухостта и лющенето, свойствени за кожата в студените дни, помага гореща маслена маска. Загрейте 30 г зехтин, напоете памук и сложете на лицето, покрийте със салфетка с отверстия за носа и очите и кърпа, за да съхраните топлината.  Оставете за 20 минути, махнете с помощта на памук, напоен с топла вода.

Желе за лице

Желатина се използва в шампуаните, средствата за укрепване, козметичните маски. И не напразно. Желатина положително влияе на белтъчната и аминокиселинната обмяна на косата, подобрявайки нейното състояние. Разглажда малките бръчици, омекотява и избелва кожата, подобрява кръвообращението има стягащ ефект, подходящ за стягането на втората брадичка и бузите.

Маска за всички типове: намокрете 1 ч.л желатин в малко количество хладка вода до набухване и отпуснете на водна баня. Добавете към желатина 1 с.л мляко и 1 с.л талк, за да се получи рядка кашица.
Намажете лицето с дебел слой подхранващ крем, отгоре нанесете получената кашица и оставете на лицето, за да изсъхне желатиновия слой. Преди да измиете маската, направете си горещ компрес за 1-2 минути, прилагайки към лицето намокрена в гореща вода хавлиена кърпа. Махнете маската с гъбичка, напоена с гореща вода, след това оплакнете лицето с хладка вода.

Маска против бръчки: смесете 1 с.л варена вода и 1 десертна лъжичка желатин, оставете да престои, добавете 1 ч.л бананово пюре. Сместа нанесете на кожата с помощта на памучен тампон, след 20-25 минути измийте с настойка от рози  - залейте с чаша вряла вода 2 с.л листенца от роза и оставете да изстине.

Избелваща: залейте 3 г желатин с 30 г топла вода, оставете да набухне и смесете с 10 г мед и 60 г глицерин. Сместа дръжте на водна баня докато желатина и глицерина се разтворят напълно.
Охладете масата до температура, която кожата може да изтърпи. Нанесете на лицето и шията с помощта на четчица и оставете до пълно изсъхване. Не се плашете, когато маската, изстивайки, стяга кожата. Премахнете я с памучен тампон, напоен в топло мляко.

Кисело зеле за красота на лицето

Хрупкавото цветно зеле не е само вкусно и полезно, то с успех се  прилага за приготвяне на домашни козметични смеси.
За всеки тип кожа: кисело зеле нарежете в месомелачка и нанесете на кожата за 10-20 минути. Сухата кожа преди маската трябва да протриете с олио. При мазна, пореста кожа маската се нанася непосредствено върху нея. Измива се с хладка вода.

Дребно нарежете няколко зелеви листа и сварете в мляко до образуване на кашица. Леко охладете и в топъл вид нанесете на лицето, след 20 минути измийте. Маската подхранва и освежава кожата.

Почистване на кожата.

За да изглежда лицето добре, освен да нанасяте маски, трябва да го почиствате. 1-2 ч.л олио налейте в гореща с.л, напоете с него тампон и почистете първо шията, после лицето. След маслото нанесете  на кожата с обилно напоен памук с възходящи движения по посока линиите на кожата.
С тази маска се почистват и веждите и устните. След 2-3 минути олиото се премахва с памук, напоен с лосион, чай или вода, смесени с произволен плодов сок.
Към суров жълтък постепенно добавете 1-2 ч.л олио и 1-2 ч.л плодов или овощен сок. Добре разбъркайте. На леко намокрен тампон сложете малко от сместа и бързо почистете лицето си, не оставяйки сместа да попие в непочистената кожа. Процедурата повторете 2-3 пъти. Оставете на лицето си за 2-3 минути, след това измийте с вода.

Да облегчим живота на краката

Домашняя косметика В студеното време на годината краката имат нужда от внимателна грижа. По цели дни ги крием в чорапогащи, обувки и ботуши, те не дишат, прегряват и се изпотяват.
От това, че кожата на стъпалата се лющи, на нея се образуват малки цепнатини. Всичко това може да се избегне, ако правилно се грижите за краката.

Комплексната грижа започнете с почистване.  Миейки краката, използвайте гел или течен сапун. Веднъж на 7-10 дена правете процедура за отлющване с помощта на скраб за крака - така  ще премахнете огрубялата кожа на стъпалата. Нанесете скраба на влажни стъпала, масажирайте няколко минути и измийте с хладка вода.

Необходимо е подхранване

Прости и ефективни подхранващи маски за крака се правят веднъж на 7-10 дена.

Маска от топла овесена каша: сварете овесени ядки с мляко, оставете леко да изстинат и нанесете на стъпалата за 10 минути - докато кашата започне да изсъхва. Измийте с топла вода.

Ленена маска: към обелки за картофи добавете шепа ленени семена (продават се в аптеката), залейте с вода и варете до образуване на гъста каша. Охладете, подръжте в тази маса стъпалата за 20 минути  и загрубялата кожа ще се омекоти.
След почистващите процедури нанесете на стъпалата крем за крака (добре, ако в неговия състав влиза витамин Е). Това ще даде допълнително подхранване на кожата, ще предотврати появата на пукнатини и ще ви отърве от излишната сухост.

СПА-салон у дома

Зарадвайте краката си с ароматна вана. Налейте в легенче около 5 литра вода, добавете малко душ-гел и една (!) капка етерично масло. Ако краката са постоянно студени, изберете масло от мента, евкалипт или розмарин. При изморени крака ще помогне маслото от лавандула. Ароматните масла т купарис, чаено дърво, портокал ще помогнат, ако стъпалата се изпотяват. Раздразненаата кожа ще успокои масло от чаено дърво, то също ще помогне на раните по-бързо да зарастнат.
Поглезете краката си с билкова вана: налейте в легенче настойка от лайка, хвой, разредете с топла вода и потопете краката за 10 минути. След ваничката леко протрийте кожата със скраб и разтрийте стъпалата с хавлиена кърпа.

Трябва да знаете това...

Някои жени използват при грижата за краката крем, предназначен за ръце или лице. Това е неправилно, те имат други функции. Кремовете за лице разглаждат бръчките, борят се с пъпки. За какво им е на вашите крака такива "благодеяния"? Крема за крака има други задачи. Той трябва да защитава от бактерии; има отлющващ ефект, оказва ранозарастващо действие; предотвратява миризмата на пот; дезедорира; омекотява кожата; подобрява кръвоснабдяването на ходилата; премахва умората.

Массаж за премахване умората на краката

1. По ред разтрийте всеки пръст на двата крака
2. Поглаждайки, разгрейте целия крак. Масажирайте по ред с длани от стъпалата до коляното.
3. Стоейки, сложете под едното стъпало малко гумено топче, с кръгови движения търкаляйки го така, че да работи цялото стъпало. Повторете 10-12 пъти. 
4. Седейки на столa, сгънете краката в коленете, стъпалата поставете паралелно едно до друго. Повдигнете дясната, след това лявата пета, след това двете едновременно. Повторете 20 пъти.

…Домашните козметични процедури за грижата за кожата на тялото трябва да се правят едновременно. На вашите външни данни тази грижа ще се отрази по най-добрия начин!


3.384