© Inspiration World ®

 

© World Guide ®
Успех ✔ Щастие
Интересни #идейки
Полезни съвети
Бизнес идейки
Натурална козметика
#Trendy #Мода
Контакт



Полезни съвети / Лейди

18 Април 11, 19:13
Медът в козметиката

Домашняя косметика Един най-прекрасните дарове на отиващото си лято е младия мед.
Този уникален природен продукт вече няколко хилядолетия с успех се прилага в козметиката.

Питателните медени маски се използват за всеки тип кожа, но особено се препоръчват за суха и обезводнена.

1) 1 с.л течен мед разбъркайте с 1 с.л топло мляко (или сметана, извара). Може да добавите няколко капки зехтин или овесени ядки.
2) 1 ч.л мед, 1 жълтък смесете с 1 с.л сметана или извара. Маската измийте с топла, а след това със студена вода.
3) При суха и бледа кожа се препоръчва следната маска: в смес от 1 ч.л зехтин и 1 ч.л мед, може да се добави сок от половин лимон. С тази смес напоете марля и сложете на лицето. След 20 минути намокрете кожата с хартиена салфетка.
4) Омекотяваща и подхранваща маска за много суха кожа: 1 глава печен лук старатално разтрийте с 1 с.л мед. Нанесете на лицето, след 5 минути премахнете с влажна салфетка.

За кожа с разширени пори се препоръчва да прилагате маски, имащи стягащо действие. Такива маски са подходящи за увяхваща кожа с бръчки, те имат тонизиращ и почистващ ефект.

1) В разбит белтък добавете 1 ч.л мед, разбъркайте и добавете брашно (може и овесено) или талк до образуване на каша. Маската се нанася на 3 слоя - всеки последващ слой след изсъхване на предишния. След 20-30 минути измийте с топла, а след това с хладка вода.
2) Тонизиращо действие има маската, приготвена от белтък, 1 ч.л мед, 1 ч.л мляко (сметана, извара) и  1 с.л лимонов сок. За да е по-лесно да нанесете маската, може да добавите овесени ядки.
 

Лицето след медените маски с белтък става гладко, а кожата - стегната. Такива маски се препоръчва да се правят не по-често от 2-3 пъти месечно, понеже меда, особено свежия, - е биологическо много активно вещество.

Ако имате проблем с пигментацията на лицето, то с помощта на следните маски ще можете да постигнете избелващ ефект.

1) Сокът от един лимон смесете с 2 с.л. мед.
Попийте с този състав марлена лента и сложете на лицето за  15-20 минути. Правете тази маска всеки ден преди измиване на лицето. Сместа може да се съхранява в хладилник 7-8 дена.
2)  2 ч.л брашно смесете с една чаена лъжица оцет и 1 ч.л мед. Дръжте на лицето 15-30 минути.

И, накрая, двете най-прости маски, подходящи за всеки тип кожа.

1)  Нанесете на кожата мед, стоплен на водна пара, след 15 минути измийте с топла, а след това със студена вода. Ако при това масажирате кожата с възглавничките на пръстите, ще махнете от кожата мъртвите клетки и секрецията на мастните и потните жлези.

2) В сместа от 1 ч.л мед и 1 ч.л вашия обикновен подхранващ крем добавете няколко капки лимонов сок. Нанесете за 20 минути и измийте с топла вода.

Ефективно средство срещу бръчки: 50 г зехтин, 50 г бяла глина, 50 г пчелен мед смесете до получаване на кашеобразна маса, оставете за 1 час. Нанасяйте като маска на лицето за 20 минути един път седмично.

Медът е незаменим и в лосионите, които вие можете да си приготвите сами и да използвате за измиване. Най-простата рецепта - добавете мед в отвара от билки, подходящи за вашия тип кожа, използвайте го за протриване на лицето.

Домашняя косметика Може да направите и обикновена "медена вода": 1/2 с.л. мед смесете с 1 чаша топла вода. Измийте лицето си с този състав, след това измийте с топла вода без сапун. Най-добре правете тази процедура вечер. Другият вариант за използване на тази хранителна течност - протривайте с нея кожата на лицето вече преди нанасяне на подхранващ крем. В лосиона от вода и мед не е лошо да добавите  сок от половин лимон.

Лосиони за миене на суха и нормална кожа.

1) Смесете мед (1 ч.л), глицерин (1 ч.л), одеколон или водка (1.с.л), борна натриева сол (1/5 ч.л), вода (1/3 чаша). Първо смесете меда и глицерина, след това добавете водата (за суха кожа) с разтворената в нея борна натриева сол и накрая водката.

2) Смесете 5 мг глицерин, 5 г. мед, 20 г одеколон и 2% разтвор от борна киселина 70 гр.

Голяма ценност представлява меда и за козметичните кремове. Освен фитохормонални и биоактивизиращи фактори, меда има и способност да предисвиква увеличен приток на кръв към кожната тъкан, подобрявайки нейното подхранване. Ето рецепти на кремове, подобряващи цвета на лицето.

1. Разбъркайте 1 с.л зехтин с 1 ч.л мед и 1 с.л каша от произволни плодове. Кремът добре ще подхрани кожата и ще я направи нежна и еластична.
2. Към 100 г мед добавете 100 г бадемово масло, добре разбъркайте. Нанесете на чиста кожа на тънки слоеве.
3. Хубаво омекотява кожата на ръцете и я прави нежна и приятна, отстранява сухостта и лющенето следния състав: разбъркайте 3 с.л глицерин, 1 ч.л амоняк, 1.ч.л мед и чаша вода до получаване на еднородна маса. Преди използване разклатете.
Медът с различни компоненти успешно се прилага за укрепване и подобряване на растежа на косата. Към 4 части разтрит лук (кашичка), добре разбърквайки, добавете 1 част мед. Сместа се втрива в кожата на главата, оставя се за 30 минути, покривайки главата с гумена шапка или полиетиленов пакет,  след това се измива с топла вода. Ако косата е много суха или повредена, то към сместа добавете малко зехтин, втрийте в корените на косата за 1 час до миене на главата. След това косата се мие с мек шампуан.

Меден шампуан за омекотяване на косата. 30 г аптечна лайка се залива със 100 г вряла вода и се оставя за 1 час, прецедете и добавете 1 десертна лъжичка мед. Предварително измитата и леко подсушена с кърпа коса обилно се намокря с този разтвор. След 30-40 минути косата се измива с топла вода без шампуан. Много сухата коса трябва да се обработва по този начин не по-често от 1 път на 10-12 дена, а мазната - веднъж на 6-7 дена.

А тази актуална за сезона рецепта: хранителна смес за обезцветена, пресушена коса: 1 с.л мед, 1 ч.л рициново масло, 1 ч.л сок от алое смесете и за 30-40 минути до миене на главата втрийте в косата. След това измийте главата, оплакнете косата с отвара или настойка от лайка, коприва, а след това с чиста вода. Такава процедура трябва да се прави 1-2 пъти седмично докато косата стане еластична и гъвкава.
Тези маски за коса се препоръчва да се правят и след химически процедури.


5.6327