© Inspiration World ®

 

© World Guide ®
Успех ✔ Щастие
Интересни #идейки
Полезни съвети
Бизнес идейки
Натурална козметика
#Trendy #Мода
Контакт



Полезни съвети / Лейди

18 Април 11, 19:31
Глинена красота


Домашняя косметика Обикновения човек възприема глината като строителен материал, или като материал за изготвяне на крехкия порцелан. В козметичната промишленост глината е материал за заздравяване на кожата, лечение и придаването на еластичност - това е своеобразен строителен материал за придаване на красота.
Действието на глината е обусловено в голяма степен от нейния минерален състав. В някои видове глина се съдържа сицилий, в други - алуминий, в трети - манган. Сицилият положително въздества на епидермиса, придава гъвкавост на съдовете, стимулира растежа на косата, обмяната на липиди, образуването на колаген и костна тъкан. Алуминият притежава антацидни, подсушаващи и свързващи своиства, мангана - дезодориращ  и подсушаващ ефект. Но най-известни са избелващите и почистващи своиства на глината.
Маските на глинена основа са много полезни за мазна кожа, понеже поглъщат излишната мазнина и замърсаване, събиращи се на  повърхността, и правят кожата по-чиста и свежа. Това прекрасно средство за затваряне на разширени пори, премахване на нездравия блясък на кожата и нейното почистване от досадните пъпки. Тези маски изсъхват на лицето ви за 5-15 минути, след това вие просто ги измивате с топла вода, която едновременно отнася със себе си мъртвите клетки на кожата, а също появилата се мърсотия.

Не забравяйте внимателно да премахнете грима, да почистите кожата и да я увлажните с вода преди нанасяне на маска с бяла или синя глина за достигане на по-голям ефект.

Маски от бяла глина

Най-обикновената изсушаваща маска се прави от равни части талк и бяла глина. Най-ефективна е следната изсушаваща маска:

Праха от 20 части бяла глина, 10 части талк и 1 част стипци да се разбърка с разтвор от глицерин (5 г), спирт (5 г) и вода (30 г). Да се прави този състав трябва да е непосредствено преди нанасянето му на лицето, без да  засягате областта около очите, устата, веждите, отстъпвайки от края на космената част на главата не по-малко от 1 см. Маската бързо изсъхва, образувайки бяла маса. Оставете маската за 15 минути, след това почистете кожата със сух памучен тампон.
Такива маски трябва да се правят редовно, но не по-често от 1 път в седмицата. За основа на обезмазнените изсушаващи маски може да се вземе, освен бяла глина - талк, натриев магнезий, нишесте. За основа добавят борна или лимонена киселина, а ако има акне - сяра.

Изсушаващи маски

Прилагат се при мазна кожа, в техния състав влиза бялата глина или нишестето. Те трябва да се приготвят непосредствено преди употреба.

100 г бяла глина смесете с 5 г глицерин, 5 г. спирт и 30 г вода. Получената смес нанесете на лицето с памучен тампон. След 20 минути махнете маската.

Смесете 1 ч.л талк и 1 ч.л бяла глина, добавете 1 с.л мляко и получената смес нанесете на лицето. След 20 минути махнете маската с памучен тампон.

Сместе талк и глина на равни пропорции и добавете 1-2 с.л мляко. Получената каша нанесете на лицето за 20 минути.

30 г бяла глина, 20 г талк, 1 г стипца смесете с вода до образуване на каша и нанесете на лицето. След 20 минути махнете маската.

10 г бяла глина, 2 г окис от цинк и 25 г талк смесете с вода до сметанообразно състояние. Нанесете маската на лицето и след 10 минути премахнете с влажен памучен тампон. 

За лечение на проблемна кожа

3 с.л. бяла глина на прах, 10-15 капки лимонов сок и 30 г спирт разбъркайте и нанесете на лицето. След 15 минути премахнете маската.

Маска за нормална кожа

3 ч.л бяла глина, 1 1/2 ч.л нишесте, 1 1/2 ч.л почистен талк, щипка прах от стипца разбъркайте и нанесете на лицето за 15-20 минути. Измийте с хладка вода.

Маски за мазна кожа:

3 ч.л бяла глина, 1 ч.л нишесте, 1/2 ч.л окис от цинк, 2 ч. магнезий, 2 ч.л почистен талк или паста за зъби, щипка стипца внимателно разбъркайте. Маската оставете за не повече от 15 минути.

1 ч.л бяла глина, 3/4 ч.л натриев магнезий, 1/2 ч.л почистен талк, 1/4 ч.л борна натриева сол. Разбъркайте тази смес с 3% кислородна вода до образуване на каша и сложете на лицето и шията. След 10-15 минути махнете със сух памучен тампон. Маската е особено ефективна след компреси от билки.

1 лъжица талк, 5 с.л въглероден магнезий, 1 1/2 с.л оризово нишесте, 1 1/2 с.л бяла глина, 1/2 ч.л борна киселина на прах, 1/2 ч.л стипца. 2 ч.л от тази смес разбъркайте с 2% разтвор от борна киселина или 3% разтвор от кислородна вода до гъстотата на сметана. След 10 -15 минути сместа махнете със сух, а след това с влажен памучен тампон.

Маска за суха кожа

Домашняя косметика Към 1 ч.л  течен пчелен мед добавете 30-40 капки лимонов сок и 1 с.л бяла глина. Може да добавите и малко студена вода до получаване на бяла каша, която се нанася на лицето и шията с помощта на шпатула. След 25-30 минути маската се измива със студена вода, след което кожата се разрива с парченце лимон. Процедурата се завършва с няколко студени компреса. Маската може да се прави 1-2 пъти седмично.

Кожата след такива маски става "като бебешка"!  Изберете подходяща рецепта именно за вашия тип кожа и глинените маски ще стават ваша любима тайна за красота!
А за да не сбъркате при покупката на козметична глина (все пак грешките при грижата за външния вид са повече от забележими) прочетете следната информация:
 

Толкова различна глина

Изкушените в козметологията знаят, че глината бива с най-различни оттенъци, с различни минерални съставки, какво влияе на нейние целебни своиства. По-разпространени са бялата и синя глина. Най-големия проблем при използването на глината - нейната проверна за наличност на радиоактивни вещества и тежки метали. Глината за козметични цели добива в екологически благоприятни райони. Специалистите са склонни да доверяват повече на бялата глина, която се добива преимущественно в Китай, тя прекрасно се е препоръчвала в течение на много години. Именно за това съществуват много рецепти за маски на основата на бялата глина, които могат да бъдат приготвени в домашни условия.
Синята глина обикновено влиза в състава на вече готовите маски. Използването на тези или други маски е много индивидуално - едни предпочитат всичко да правят самостоятелно, други използват фирмени смеси, които са съставени от професионалисти в козметични лаборатории.
Бялата глина е традиционен продукт за изготвянето на козметични препарати. Чистота, белота, неабразивен характер и безвредност за човешките тъкани я правят ценен ингредиент в козметологията. Тя също се използва като прах, замазка, паста, а също при изгаряния. Бялата глина е незаменим компонент в състава на почистващите маски, премахващи акнето, също както:

- почиства епидермиса;
- притежава антисептическо и регенериращо повърхностно действие
- стимулира защитата на организма, оказвайки особен ефект на епидермиса, подлагаща се на въздействието на замърсената околна среда;
- насища епидермиса с минерали;
- препятства разпространението на микроби, вследствия на своето свойство да поглъща токсините и замърсяването;
- облекчава клетъчната регенерация, стимулира обмяната.
Само бялата глина може да се използва при чувствителна кожа, понеже притежава фактора рН 5. Тя се използва в маските, тоалетните млекца и шампуаните за суха коса и в детската козметика.
Синята глина се добива в Родопите в България и представлява прахообразна маса с равнище на рН 7,3. Препоръчва се в чист вид (при смесване с вода) за  прилагане като маска за коса и кожа на лицето и тялото. Смята се, че синята глина омекотява и тонизира кожата, почиства от акне, избелва, изглажда бръчките, има антицелулитно, антибактериално и антистресово въздействие.
Зелената глина е оцветена с железен окис. Съдържа също магний, калций, поташ, манган, фосфор, цинк, алуминий, мед, кабалт, молибден. Използва се  в козметиката основно за мазна кожа и коса и против пърхот, рН=7, съдържа около 50% диоксид на сицилий, 13% алуминий и 15% други минерали: сребро, мед, злато, тежки метали.
Червена глина. Нейният ярък цвят е обусловен с присътствието на съчетание на оксид, желязо и мед. Това е по-малко добър адсорбент, отколкото зелената глина. Използва се при недостатък на желязо в организма.
Розова глина. Съдържа червена и бяла глина в различни пропорции. Има в състава си микроелементи, оказва дезинфициращо и разглаждащо въздействие на кожата.
Бидейки много мека, розовата глина се препоръчва за деликатна грижа за епидермиса. Също така тя се използва като изглаждаща и свързваща маска и в шампуаните за нормална коса.
Козметиците твърдят, че избора на един или друг вид глина зависи от проблема на пациента, а също за много от състоянието на кожата. Глината, смесена с вода, бързо се втвърдява, и когато изгуби влагата си, нейният увлажняващ ефект върху кожата се нивелира, тя стеснява порите и подсушава кожата. Такава маска може да бъде непригодна за суха и най-вече за чувствителна кожа. За това за нормалната, суха или чувствителна кожа по-добре да се използват глинени маски на основата емулсия - готови козметични продукти. Тя щадящо дейсват на кожата, по-добре съхраняват влагата и имат по-изразен увлажняващ ефект.

5.4695