© Inspiration World ®

 

© World Guide ®
Успех ✔ Щастие
Интересни #идейки
Полезни съвети
Бизнес идейки
Натурална козметика
#Trendy #Мода
Контакт



Полезни съвети / Лейди

02 Май 11, 19:13
Полезнo за кожата на лицето

Лосионът от краставици
— прекрасно избелващо средство за кожата на лицето. За неговото приготвяне нарежете надребно 100 г почистени от обелки краставици, залейте ги със 100 мл спирт или водка, оставете ги за седмица, изтискайте и изцедете. Полученият лосион най-добре да се съхранява в хладилник.

Същия избелващ ефект има и лимоновата настойка, приготвена от сока на 1 лимон и 100 мл водка. Настойката е готова за потребление след 24 часа. Препоръчва се за жени с мазна кожа на лицето.

Да се отървете от неприятните жълти петна по лицето можете с помощта на средства, приготвени от равни части свежо (не пастьоризирано!) мляко и медицински спирт. Втривайте в кожата на лицето през нощта.

Срещу преждевременни бръчки за мазна кожа добре помага настойката от розмарин. За нейното приготвяне: 1 с.л. розмарин заливат с чаша водка и отстояват в течение на 6 седмици, добре разклащайте на всеки 2 дена. Готовата настойка изцедете и оставете на съхранение на прохладно място. Два пъти на ден сутрин и вечер протривайте с настойката кожата на лицето и шията.

Да съхраните еластичността на кожата на лицето за дълги години можете с помощта на сметанов крем. За неговото приготвяне смесете 200 мл сметана, 1 жълтък, сок от 1 лимон и 20 мл водка. Крема се съхранява в хладилник.

Освен това много стайни растения са удобни за домашно прилагане, но за това е необходимо добре да се познава тяхното действие.
С въпросите за използването на растенията в медицината се занимава специална наука - фитотерапия. Преди да започнете да прилагате един или друг препарат се препоръчва да се консултирате с лекар-козметик.
За подобряване на състоянието на кожата на лицето се използват парни бани от билки, лосиони и маски. Те подобряват кръвообръщението и почистват кожата.

Парни бани

Парните бани се прилагат преди нанасянето на подхранващи кремове или маски.

Парна баня N 1

На равни части смесват обелки от нар, лайка и листенца мушкато. Една с.л от тази смес се сипва в широк съд, след това залейте с два литра студена вода и нагрейте докато закипи.  След това загряването на съда се прекратява. Предварително добре измитото лице се наклонете над съда на разстояние 20-25 см, а главата покрийте с хавлиена кърпа. След 15 минути лицето изплакнете с хладка вода. Прилага се не по-често от веднъж седмично.

Парна баня N2

Две-три с.л листенца от роза залейте с два литра вряла вода. Предварително добре измитото лице наклонете над съда на разстояние 20-25 см, а главата покрийте с хавлиена кърпа. След 10-15 минути лицето оплакнете с хладка вода.

Лосиони

За почистване и подобряване на състоянието на кожата на лицето може  да се приготвят следните лосиони.

Лосион N 1
Смесват се по 1 ч.л листа от мушкато, евкалипт и листенца от роза. Полива се с две чаши вряла вода и оставете за един час. След това изцедете и към получения разтвор добавете 1 ч.л глицерин. С памучен тампон, намокрен в лосион, протрийте лицето след всяко измиване.

Лосион N 2
Две с.л дребно нарязани листа от алое залейте с чаша вряла вода и оставете за 2 часа. След това изцедете. Този състав особено добре действа на проблемна кожа - помага се борите с акнето.

Широкото прилагане на сока от лимон намери в приготвянето на лосиони за почистване на кожата от мазнина, прах и умрели епидермални клетки. При суха кожа такива лосиони заменят миене със сапун. Те не само почистват, но и тонизират кожата.

Маска N3
Сокът от един лимон изцедете през марля или хартиена салфетка и приложете към лицето, заменяйки ги на всеки 2-3 часа след всеки 10 минути.
Ако кожата е суха, предварително следва да намажете лицето си с мазен крем. След завършване на процедурата лицето се мие с топла вода. Дадения състав може да съхранявате в хладилник 6-7 дена. Козметиците препоръчват курс от 15-20 такива медово-лимонени маски с интервал от няколко дена (в зависимост от поносимостта на кожата).

Маска N4
Разтрийте 15-20 г мая и смесете с 1 ч.л. лимонов сок. След това постоянно разбърквайки добавяйте свежо мляко до получаване на кашица, която нанесете на лицето. След 20 минути лицето измийте с топла вода и приложете няколко студени компреса. Тази маска подхожда за всеки тип кожа.

Маска N5
В чаша сложете 1 яйчен жълтък и 1 ч.л мед. Добавете 3-5 капки зехтин, 10 капки лимонов сок и 1 ч.л овесено брашно. Получената смес разбъркайте и разтрийте до получаване на еднородна каша. Маската нанесете на лицето и шията за 15-20 минути. След това измийте с хладка вода и приложете студен компрес. Такава процедура ще освежи и повиши тонуса на всеки тип кожа.

Лимоновият сок съдържа до 7-8% лимонова киселина, много витамин С и малко захар. Той избелва кожата, намалява пигментацията. Той се използва за отстраняване на луничките. Със свеж сок се мажат пигментни петна или просто се прилагат парченца лимон.

Лимоновият сок тонизира кожата, способства заздравяването на порязвания и рани. В чист вид той може да се използва  за обтриване на кожата на лицето при слънчеви изгаряния. Ако кожата е много чувствителна, лимоновия сок следва да се разреди с вода.

Козметичните вани. За такива вани с успех могат да се използват активни вещества от стайни лекарствени растения. Процедурата е безвредна и има добър ефект: оказва успокоително действие, подобрява кръвообръщението, разширява порите. Преди приема на ваната, тялото следва добре да се измие с вода и сапун, за да се отстрани мазния слой от повърхността на кожата и да се улесни проникването в нея на активни вещества. След ваната тялото не следва да се изплаква. Ваната не трябва да се приема непосредствено след хранене, тъй като при това от допълнителното  натоварване страда сърдечно-съдовата система. Необходимо е да се изчака 1.5-2 часа.

Вана с исползоване на розово мушкато
има противовъзпалително действие, усилва устойчивостта на кожата към инфекции, стимулира обновяването на кожата. Тя особено е показна при суха и цепната кожа.

Вани с добавяне на обелка от нар свиват порите. Те се прилагат при мазна кожа и прекомерна потливост.

В домашни условия отварите за вана могат да се приготвят по следния начин:
1 кг ситно нарязани растения залейте с 3-4 литра хладка вода и оставете 5-10 минути. След това  поставете на огън и доведете до кипене 15-20 минути; оставете за още 10 минути. Изцедете и добавете към водата, приготвена за вана. Прилагайте 1 път седмично по 15-20 минути.

Лимоновият сок добре почиства ръцете, замърсени  от почистване на зеленчуци, а ако мажете с лимонов сок ноктите, те стават чисти и блестящи.

При  мазоли се прилага среда и обелка от лимон. Мазолите са сериозен козметичен дефект на краката. За премахване на мазоли, през нощта приложете към тях кора от лимон с меката част и внимателно забинтовайте. Предварително кракът следва да се напари. Процедурата се повтаря 2-3 нощи подред. В резултат мазолът ще се смекчи и може внимателно да се премахне.

За укрепване и стимулиране на растежа на косата 
се препоръчва да използвате листа от алое. Една с.л. листа от алое варете 10 минути в 0,5 л вода. След като отварата изстине я изцедете. Кожата на главата намажете с памучен тампон, напоен в отварата, всяка вечер в течение на месец.

За мазна коса се прилагат обелки от нар. В продължение на два месеца косата трябва на всеки три дена да миете с отвара, която се приготвя по следния начин: три с.л обелки се варят в продължение на 15 минути в 1 литър вода. По-натам прилагайте поддържащо лечение, изплаквайки косата  с отвара след всяко хигиенично измиване 1-2 пъти в седмицата.

Благотворно влияние на косата оказва тяхното изплакване с лимонова вода. За това една с.л лимонов сок разтворете в 0,5 л вода. В резултат те придобиват здрав и приятен блясък.


6.4288