© Inspiration World ®

 

© World Guide ®
Успех ✔ Щастие
Интересни #идейки
Полезни съвети
Бизнес идейки
Натурална козметика
#Trendy #Мода
Контакт



Полезни съвети / Лейди

09 Май 11, 17:45
Типове кожа

От гледна точка на водно-липидния баланс съществуват следните типове кожа на лицето:

  • Нормална
  • Суха
  • Мазна (Проблемна)
  • Комбинирана (Смесена)

Ако още не знаете, или не сте сигурни, към кой тип се отнася вашата кожа, изложената по-долу информация ще ви помогне да се ориентирате за това.

Нормална кожа

За съжаление, този тип рядко може да се срещне при възрастни хора. Често може да се види при деца.

Нормалната кожа има бежово-розов оттенък, мека, гладка, свежа, чиста, еластична, умерено матова. На нея няма червени петна или възпалени участъци, неголеми пори. Също по нея няма акне, черни и бели точки и гнойни пъпки.

Нормальная кожаТози тип е мечта за много жени! Най-главната му черта е еластичността. Тя практически не доставя проблеми, добре понася студ и жега, мраз и вятър. След измиване с използването на сапун не се стяга и не се лющи. Смата се също, че тя не изисква определена грижа, но това е голяма заблуда! Различните външни фактори, като например ултравиолетовите лъчи, замърсения въздух имат голямо влияние. Също с възрастта намалява отделянето на кожна мазнина и влагообмен. В резултат на това, с времето, тя може да стане или суха, или по-мазна. За това, ако имате късмет, и сте щастлива обладателка на такава кожа, осигурете й правилна грижа, за да я съхраните колкото може по-дълго здрава.
Маските са също важен момент за допълнителна грижа за лицето.

Суха кожа

За разлика от нормалната, сухата кожа практически не се среща при децата и юношите. Разбира се има изключения.

Сухая кожаСухата кожа има розово-жълтеникав цвят. Тя е нежна, тънка, с малки пори, склонна към лющене. В младостта тя изглежда добре - прасковени бузки, отсътствие на мазен отблясък, акне и пъпки.
Но също така тя има и своите недостатъци. Върху нея лесно се появяват малки бръчици и дълбоки гънки. Тя болезнено реагира на измиване с вода и сапун, появява се усещане за стегнатост. При студ и вятър може да възникне зачервяване и лющене.
Този тип изисква внимателна грижа, но тъй като тя почти винаги е чувствителна, може много болезнено да реагира на неправилна козметична грижа. Поради склонността към преждевременно остаряване не нея й е нужно редовно увлажняване. Но тук важното е да не се прекалява. Не следва да се използват мазни и тежки кремове, кожата бързо свиква с тях и престава самостоятелно да се увлажнява и да отделя мазнина. Използвайте леки увлажняващи средства.

Мазна кожа

Мазната кожа  се среща основно при младите хора по време на половото съзряване и при около 10% от възрастното население.
Има жълто-сив или земен цвят, изглежда блестяща и маслена. Често се среща в централната част на лицето - чело, нос, брадичка. Върху нея се виждат разширените пори, склонна е към обриви.

Жирная кожаТова е най-проблемния тип, тя доставя немалко неприятности на младите хора. Върху нея често се появяват различни уплътнения и гнойни пъпки. На носа и брадичката има черни точки, лицето изглежда грубо и занемарено.
Но тя има и своите преимущества - излишъка на кожната мазнина предпазва кожата от изсъхване, тя максимално дълго остава гладка и еластична. При хората с мазна кожа бръчки и други признаци на стареене се появяват значително по-късно, отколкото при други.

Опитайте да направите обикновен тест. Сутрин преди измиване приложете към цялото лице салфетка, и леко я натиснете. Ако на салфетката останат петна посредата, съотвестващи на челото, носа, брадичката, то най-вероятно имате смесена кожа. Ако има петна в областта на бузите - кожата е мазна.

Комбинирана кожа

Комбинираната кожа, или още я наричат смесена, съчетава в себе си 2 типа. Това е сухата, и понакога даже нормална кожа в областта на бузите, и по-мазната в Т-зоната (чело, нос, брадичка). Този тип е най-разпространен.

Комбинированная кожаСмесената кожа изглежда здрава, достатъчно равна, но грижата за нея изисква определени усилия, тъй като за нея трябва да се  полагат грижи като за два типа.
Голямата разлика между сухите и мазните зони довежда до проблемен избор на средствата за грижа.
Но в наше време може да се срещнат доста препарати, подходящи именно за този тип кожа. Към зряла възраст тя може да се промени към нормална.


4.183