© Inspiration World ®

 

© World Guide ®
Успех ✔ Щастие
Интересни #идейки
Полезни съвети
Бизнес идейки
Натурална козметика
#Trendy #Мода
Контакт



Полезни съвети / Лейди

09 Май 11, 20:15
Типове коса

Типы волосВ зависимост от възрастта и много други  външни фактори, типа на косата при един и същи човек може да се мени.
Така, например, с годините, или вследствие на неправилната грижа, редовното боядисване, химичната обработка, и други процедури, косата може да стане по-суха и тънка.
А неправилното и небалансирано хранене, с неголямо количество употребявани мазнини и въглехидрати, хормоналното нарушение в организма, някои болести на кожата на главата и косата, обратното, могат да доведат до повишена актиновност на мастните жлези на главата, и съответно към излишно омазняване на самата коса.
Следва да се отбележи, че много важен момент е правилното определяне на вашия тип коса, тъй като това позволява да изберете най-подходящите средства за грижата за нея. Имайте предвид, че неправилната грижа за кожата, и използването на неподходящи препарати, към които може да се отнесат шампоаните, балзамите и средствата за изплакване, и т.н може да доведат до значително влошаване на тяхното състояние.

Нормална косаНормальные волосы

Нормалната коса като начало свидетелства не само за здравето на самата коса, но и за доброто състояние на целия организъм.
Косата от този тип даже без някакво въздействие  практически винаги изглежда поддържана, и се отличава с красив и здрав блясък.
Нормалната коса е достатъчно гъвкава и еластична, тя почни не цъфти, не се чупи и не се електризира, има среден обем, нормално се разресва, както в сухо, така и във влажно състояние, и добре се поддава на различен род прически. На вид нормалната коса винаги изглежда жива и здрава, впрочем, както се и усеща на допир.
Обикновено нормалната коса започва да се измърсява не по-рано, от 3-4 ден след миенето, но даже и вече замърсена, нормалната коса не изглежда толкова неприятно като мазната коса.

Смешанные волосыГрижата за нормалната коса

Прието е да се счита, че грижата за нормална коса не изисква определени усилия. И може би в някаква степен това си е така, но от друга страна, недостатъка на грижа, или неправилната грижа за нормалната коса може да доведе до тяхното изсушаване, или обратното, до повишаване на омазняването.
И за това, ако сте щастлива обладателка на нормална и здрава коса, имайте предвид някои препоръки, касаещи грижата за тях.
Н
е се препоръчва  нормалната коса да се мие прекалено често, тъй като това способства за разрушаването на техния естествен защитен слой, а това вече може да доведе до загуба на еластичността и чупливост.
Но от друга страна, ако вие живеете в голям град, където, както е известно, околната среда не радва със своята чистота, косата може да се замърсява много бързо. И не това е учудващо, за това косата има свойството като гъба да попива в себе си цялата околна мърсотия, прах, и различни миризми, което отрицателно влияе на тяхното състояние. А и да се ходи с мръсна глава, съгласете се, не е особено приятно. За това нашата препоръка е такава - мийте главата си в съответствие със замърсяването на косата.
Що се касае до избора на шампоана за грижата за нормалната коса, старайте се да избирате такива миещи средства, които специално са предназначени за този тип коса. Също така за нормалната коса подхождат "универсалните шампоани" (за всички типове коса). Между другото, такива шампоани е желателно да използвате само при грижата за нормална и смесена коса, тъй като за останалите типове те подхождат крайно рядко.
Но ако вие миете главата си достатъчно често, най-добре да използвате меки шампоани, които са препоръчани за ежедневното миене на косата.
И не забравяйте за леките увлажняващи балсами, кондиционери и средства за изплакване, които са специално предназначени за нормална коса.
Старайте се задължително да ги използвате всеки път, след миене на главата с шампоан, за да не допуснете изсушаването на косата, и да им осигурните допълнително увлажняване.
Ще са от добра полза за нормалната коса и допълнителни подхранващи и увлажняващи маски, които се препоръчва да се правят поне веднъж седмично.
Както и останалите типове коса, нормалната е крайно нежелателно да се суши със сешоар. Но тъй като това не винаги е възможно, постарайте се  първо добре да я изсушите с кърпа (внимателно я попийте, но в никакъв случай не търкайте), а след това да използвате сешоара, държейки го на разстояние 25-30 см от косата.
Имайте предвид, че да си лягате с мокра глава е много вредно за косата! Не си струва също прекалено да се увличате с боядисването на косата, или химическата им обработка.
Да поддържате грижата за нормалната коса ще помогне редовното постригване на краищата. Това ще предотврати техния цъфтеж, и като цяло, ще придаде на косата свеж и здрав вид.
Също така за поддържането на доброто състояние на косата способства правилното балансирано подхранване с достатъчно потребяване на витамини.
Така, например, за укрепянето на косата са крайно необходими следните витамини:
- витамин
A (яйчен жълтък, моркови);
- витамин
E (много растителни масла, орехи);
- витамин
C (цитруси, касис, пипер, зеле);
- витамини от групата
B (черен дроб, месо, яйца, млечни продукти, хляб).
И, разбира се, голямо количество витамини и много други вещества, полезни за косата се съдържа в зеленчуците, плодовете и ягодите.

Суха коса

Повишената чупливост и цъфтеж на косата, осезаема сухост, както на косата, така и на кожата на главата, безжизненост на косата без какъвто и да е намек за блясък, появяване на дребна пърхот - това са най-основните признаци на сухост на косата.
И даже на допир, сухата коса винаги се усеща суха и безжизнена.
Сухотата на косата на първо място е обусловена с недостатъчно количество мазнина, която изработват мастните жлези на кожата на главата.
 
Но нерядко става и така, че изначално абсолютно нормалната и здрава коса впоследствие става суха, и причини за това могат да са няколко.
Една от тези причини - това е неправилното хранене, и недостатък на необходими витамини, получавани заедно с храната, особено, що се касае до недостатъка на витамин А.
За това, имайки суха коса, има смисъл да пиете допълнителен комплекс от витамини.
Друга причина за сухата коса често може да бъде, както и неправилната грижа за косата, към която може да се отнесе честото й миене, постоянното сушене със сешоар, използването на горещи средства за прическа, такива като горещите щипки за изправяне и къдрене, и други. А също самостоятелното неграмотно боядисване на косата, или химичната й обработка.
И не рядко сухата
коса - това е следствие на някои болести на организма, преживяни стресове, нередовният месечен цикъл, и нарушение на работата на щитовидната жлеза.
Към причините за сухата коса може да отнесем и въздействието на външни фактори, например, такива като изгарящите слънчеви лъчи, и лошата водопроводна вода, която служи за миене на косата.

        Грижа за суха коса

Грижата за сухата коса трябва да бъде внимателна, тъй като този тип коса е крайно чувствителен към много процедури.
Сухата коса не се препоръчва да се мие често, но ако все пак, вие сте свикнали да миете главата си всеки ден, постарайте се да подбирате шампоани, на които има забележка - "подхожда за ежедневно използване".
В състава на такива шампоани, като правило, не влизат агресивните почистващи вещества, които са способни още повече да изсушат косата.
Също така, освен забележката за ежедневно използване, желателно е шампоана да е предназначен именно за грижа за суха и повредена коса, и да има увлажняващи, подхранващи и възстановяващи свойства.
Да се мие сухата коса трябва с вода стайна температура, или, в краен случай, с леко топла вода. Горещата вода може да предизвика още по-голяма чувствителност. Задължително след миене на косата с шампоан, използвайте балзам. И отново, старайте се да подбирате най-подхранващите балсами, разработени специално за грижата за суха коса. И не забравяйте поне веднъж седмично да прилагате възстановяващи маски за суха коса.
Това, което добре влияе при грижата за сухата коса, това е да я мажете, и кожата на главата за половин час преди миенето й, с топъл зехтин или кокосово масло, увивайки главата с хавлиена кърпа.
Никога след миене не търкайте сухата коса с кърпа, достатъчно е само внимателно да я попиете, или внимателно за няколко минути да увиете с кърпа главата.
Също така не се препоръчва да разресвате още мократа коса, но ако без това не може да минете, използвайте гребен с достатъчно редки зъбци.
Щом вече стана дума за гребени, желателно е при грижата за сухата коса да използвате натурални гребени от дърво, кост, или рог, с не много чести и остри зъбци. Но имайте предвид, че такива гребени трябва внимателно да миете не по-рядко от 1 път седмично.
За сухата коса е противопоказно сушенето със сешоар, но има ситуации, когато без него не може да се размине. В този случай използвайте щадящ режим на сешоара, ако такъв няма, старайте се да държите сешоара на разстояние не по-малко от 30 см от косата, при това движенията със сешоара трябва да са отгоре надолу, и в никакъв случай не отдолу нагоре, иначе това може да предизвика още по-голямо разрушаване  на косата. Също така не дръжте сешоара дълго на един участък от косата, а постоянно го местете около главата.
Не се препоръчва да се боядисва, особено в светли оттенъци. Ако косата ви е вече боядисана, желателно е постепенно да я изрязвате, за да порасне и да се възстанови естествената коса. И също след това, в този случай, ако не сте доволни от натуралния си цвят, боядисайте косата си при професионалист, и съответно с използването на професионална боя. Също, за да не навреди силно на косата, те се препоръчва да се боядисва с 1-2 тона по-тъмен или по-светъл цвят от своя природен.
  И изобщо при наличието на суха коса се препоръчва редовно да изрязвате пресушените и цъфтящи краища, също както да възстановите само тази коса, на която не е повредено стъблото.
Не забравяйте, че недостатъчното количество влага - това е една от ключовите причини за сухост на косата.
За това се старайте да пиете в течение на деня колкото може повече чиста вода.
А през лятното слънчево време по възможност винаги да защитавате косата си от въздействието на слънчевите лъчи, прикривайки главата с шапка.
Също така на пазара за козметична продукция за грижа за косата има и различни специални спрейове, защитаващи косата от негативното въздействие на ултравиолетовите лъчи.
И, разбира се, не е необходимо и за здраво и пълноценно подхранване. Сухата коса просто се нуждае от храна, която е особно богата на витамин А. Тук може да отнесете черния дроб, рибеното олио, яйчения жълтък, млякото, маслото, изварата, а също такива зеленчуци и плодове, като зелето, морковите, тиквата, прасковите и кайсиите.

Мазна коса

Мазната коса, даже няколко часа след миене, могат да изглеждат достатъчно непривлекателно и немарливо.
Създава се такова впечатление, все едно косата е намазана с масло - тя прекалено блести, при това този блясък няма нищо общо със здравия блясък на косата, слепва се, изглежда мръсна, и нерядко всичко това е съпроводено с образуването на мазна пърхот.
Мазната коса е следствие от излишното изработване на мазнна от мастните жлези на кожата на главата. За това способстват хормоналните нарушения на организма, или лошо балансирания прием на храна (употребата на голямо количество мазнини, въглехидрати, и други продукти, отличаващи се с висока калорийност).
Също така причини за повишеното омазняване на косата могат да бъдат някои болести, и даже такива външни фактори, като жегата и висока влажност на въздуха.

Жирные волосыГрижа за мазната коса

Първо, ако все пак злоупотребявате с мазна и висококалорийна храна, пробвайте, ако не съвсем да се откажете от нея, то съществено да намалите нейното потребление.
Второ, разбира се, желателно е да си направите пълно изследване, тъй като, както бе описано по-горе, мазната коса може да е последствие на някакво заболяване на организма.
Много специалисти утвърждават, че да се мие мазната коса трябва не по-често от 2-3 пъти седмично, даже ако може и 1 път в седмицата. Да се ходи с мазна коса не е особено приятно, но се смята, че ако претърпите такъв режим на миете поне 1 или 2 месеца, косата ще спре да се омазнява и замърсява толкова бързо.
Разбира се, този вариант подхожда далеч не за всички, особено тези, които работят с хора, или в обществото. За това, ако продължавате да миете косата си всеки ден, имайте предвид някои препоръки в избора на шампоан за грижа за мазната коса:
Сега на пазара за козметична продукция за коса има немалък избор на шампоани, предназначени специално за мазна коса.
Но имайте предвид, че голяма част от тези шампоани се състоят от силнодействащи почистващи и миещи средства, които добре отстраняват излишъците мазнина от кожата на главата и добре премахват остатъците на мазнина от кожата на главата и косата. "Но, това е просто възхитително!" - си мислят някои обладателки на мазна коса.
Всъщност неголям минус в използването на тези шампоани все пак има, а именно - тези шампоани не се препоръчва да се използват за всекидневно миене на косата, тъй като те могат да доведат до изсушаване и сърбеж на кожата на главата, с последващо появяване на пърхот.
Излиза, че отървавайки се от един проблем (повишено омазняване на косата), вие ще я замените с друга. За това такива шампоани е необходимо да използвате не по-често от 1-2 пъти седмично, редувайки ги с по-меки и щадящи шампоани, които са предназначени за ежедневно миене на косата, но при това не съдържат в себе си много масла (обръщайте внимание на състава на шампоана).
Също така за грижата за мазна коса добре подхождат шампоаните за обем на косата. При използването им косата леко се повдига от корените, малко ограничавайки по този начин разпределянето на мазнината по цялата им дължина.
Ако се пресилвате, и се стараете да миете главата си не много често, то силнодействащите шампоани за мазна коса ви подхождат най-добре.. Но отново, това се има предвид, ако миете главата си не по-често от 1-2 пъти седмично, но даже в този случай, се препоръчва поне 1 път на две седмици да ги редувате с по-щадящи шампоани.
Да миете мазната коса трябва с по-хладка вода, или поне с вода със стайна температура.
Що се касае до балзамите, кондиционерите и средствата за изплакване на косата, то при мазна коса те може изобщо да не се използват. Или да се използват в този случай, ако миете главата си със силнодействащ шампоан за мазна коса. И, разбира се, избирайте балсами за вашия тип коса.
Ако вие миете главата си с по-мек шампоан, балсама може да нанасяте само в краищата на косата.
Също в грижата за мазна коса е добре да ги изплаквате след миене с народни настойки и отвари от билки, и други средства за изплакване, които лесно може да приготвите в домашни условия.
А за 20-30 минути преди миене, в мазната коса се препоръчва да втривате свежоизтискан сок от листа на алое. Той помага да отстраните излишната мазнина и пърхот, а също способства укрепването на корените на косата
Изглежда, сушенето със сешоар не е способно да прични на мазната коса някаква вреда, все пак косата от този тип е достатъчно защитена от своя мазен "слой". Но всъщност това не е така, и силния поток на горещ въздух може още повече да провоцира работата на мастни жлези, и като следствие, още по-голямото изработване на мазнина.
За това, ако нямате възможност да чакате, докато косата изсъхне сама, използвайте по-щадящ режим на сешоара, който духа с топъл, или даже с прохладен въздух.
При сушенето на мазната коса, старайте се да приповдигате с гребена корените, или сушете косата, накланяйки главата надолу. Това ще помогне да придадете на косата леко по-голям обем, и както бе описано по-горе, малко да ограничните распределението на мазнината по цялата им дължина.
Избягвайте в грижата за мазната коса прекалено честото ги разресване. Защото гребена освен своята основна функция - сресването на косата още прекрасно разнася мазнината по тях. А при съприкосновение с кожата на главата се осъществява масаж на кожата, който подобрява кръвообръщението, и заедно с това още повече ускорява функционирането на мастните жлези. За това е желателно колкото може по-рядко да разресвате косата, и по такъв начин, че гребена да не докосва нито корените, нито кожата на главата. Т.е. просто леко повдигайте косата с ръка отдолу, и разресвайте от средата на дължината им.
И накрая, старайте се по възможност да избягвате стресови състояния. Беше нееднократно отбелязано, че в период на стрес, изработката на кожна мазнина значително нараства.

Смесена коса

Смесената коса, или с други думи - комбинираната коса много лесно се определя само по един характерен признак - това са излишно мазните корени, и в противоположност на тях, сухи, безжизнени и начупени и цъфтящи краища.
Като правило, смесения тип коса се наблюдава най-често при дългата коса, което се обусловява с недостатъчно разпределяне на мазнината по цялата им дължина.
Във връзка с това краищата, поради недостига на необходимата смазка изтъняват, стават сухи, което впоследствие ги довежда до чупливост и нацепване.
А тъй като мазнината не се разпределя до самите краища на косата, нейните излишъци се събират в основата й, с това запушват фоликула на косъма, и придават на косата при корените неопрятен и мазен вид.
Също причина за излишната сухост и мазнина на косата може
  да бъде предизвикана от различни фактори.
Например, краищата могат да станат по-сухи в резултат от честото сушене с гореща струя на сешоара, използване на горещи средства за прическа, боядисване (основно изсветляване) или химична обработка на косата.
Освен това за изсушените краища на косата могат да повлияят такива външни природни условия като резки климатични промени, активност на слънчевите лъчи, и даже хлорираната или солената морска вода може да стане следствие за повишена сухост на косата.
А честото миене на косата, неправилното хранене, към което може да се отнесе голямото количество употребявани мазнини, и недостатъка от необходимите витамини, заболявания, неправилна грижа за косата може да доведе до повишена активност на мастните жлези и съответно до излишно омазняване на косата.

Грижа за смесената коса

Несъмнено, грижата за смесената коса изисква големи усилия, тъй като, всъщност за корените и краищата трябва да се използват отделни средства, предназначени за мазен и сух тип коса.
Но, съгласете се, да миете косата си с два шампоана наведнъж, нанасяйки единия на кожата на главата, а другия само в краищата, не е много удобно. А и в този случай едва ли ще успеете да избегнете попадането на шампоан за мазна коса в краищата, и обратното. За това за избягване на още по-големи проблеми, шампоан се препоръчва да използвате само един, но трябва да го подберете много грамотно.
Разбира се, в наше време има немалко средсва, предназначени специално за грижата за смесен тип коса, в това число и шампоани, за това на първо място си струва да изпробвате точно тях.
Също така за смесения тип коса може да използвате шампоани, препоръчани за всички типове коса, за ежедневно използване, или даже детски шампоани. Такива препарати обикновено се отличават с меко и неагресивно действие, и щадящо въздейства както на суха, така и на мазна коса.
Крайно нежелателно е да използвате шампоан за смесена коса, предназначен специално за мазна, или обратното, за суха коса.
Но шампоаните за нормална коса много могат да подхождат и за смесен тип. Освен това, за 20-30 минути, преди миене на главата, добре би било да втирете в корените някакво народно средство, като кисело мляко, а сухите корени да намажете със зехтин.
Между другото шампоан е желателно да нанасяте само на корените до получаване на пяна и веднага да измивате. Не се
  безпокойте за краищата, те и така достатъчно ще се измият от сапунените струйки при измиване на шампоана.
Що се касае до балсамите, кондиционерите и другите средства за увлажняване и подхранване на косата, достатъчно е да ги нанасяте само на сухите краища.
Впрочем, отново може да се опитате да изберете лек увлажняващ балсам, специално препоръчан за смесен тип коса, и да го нанасяте по цялата дължина (без корените на косата). Само че и в този случай изсушените краища е желателно допълнително да мажете с подхранващо средство, предназначено за суха, чуплива коса, или да използате подхранващи маски, които лесно могат да се приготвят в домашни условия.
А самите корени, след миене на главата с
  шампоан, се препоръчва да втривате приготвени в домашни условия настойки и отвари от билки, или други народни средства за изплакване, които способстват отстраняването на мазнината по кожата на главата и косата.
При грижата за смесена коса възниква още един въпрос - колко често трябва да се мие главата? Обикновено мненията на специалистите в това отношение се разделят. Едни смятат, че косата не трябва да се мие прекалено често, тъй като това може още повече да стимулира работата на мастните жлези, и да усугуби състоянието на кожата на главата и корените на косата. Също така честото миене може негативно да се отрази на сухите краища, правейки ги по-сухи и безжизнени. Други, утвърждават, че смесената коса е необходимо да се мие по мяра на замърсяването на корените (което става достатъчно бързо). Те се обуслават с това, че насъбраната мазнина запушва порите, предотвратява обогатяването на кожата на главата и косата с кислород, което впоследствие може да доведе до обилно окапване на косата. За това да се даде еднозначен отговор на този въпрос е затруднително.
За всеки случай, на обладателките на смесен тип коса се препоръчва да се обърнат за помощ към лекар, който най-вероятно ще състави индивидуална програма за грижа за косата , нейното миене, а също може да даде съвети за промяната в начина на хранене.


3.4509