© Inspiration World ®

 

© World Guide ®
Успех ✔ Щастие
Интересни #идейки
Полезни съвети
Бизнес идейки
Натурална козметика
#Trendy #Мода
Контакт



Полезни съвети / Лейди

09 Май 11, 21:01
Раздразнения на устните - причини за появяване и лечение

ЗаедыТова, много даже неприятно явление като раздразнение на устните, което се появява под вид на гнойчета и пукнатини в ъгълчетата на устните, винаги се съпровожда с голям дискомфорт. И това не е учудващо, все пак всички раздразнения изрядно развалят външния ни вид и доставят много други неудобства. Болезнени стават разговорите, невъзможно става да си сложим червило, в ъгълчетата постоянно присъстват сърбежи и парене, а приемането на остра, солена и кисела храна още повече усилва тези болезнени усещания.
Раздразненията в ъгълчетата на устата могат да се появят на всяка възраст, както при възрастни, така и при деца. Също това заболяването може да възникне по всяко време на годината, но особено често е повишена активността на тази болежка през пролетта.
Причини за появата на раздразненията може да са няколко, и едно от най-сериозните - това е нарушение на жизнедеятелността на организма, предизвикана от лоша работоспособност на стомашно-чревния тракт или друг вътрешен орган. За това, ако в един прекрасен ден откриете, че имате раздразнение на устните, замислете се, не ви ли безпокои още нещо? Т.е. в този случай раздразнения могат да възникнат в качество на симптом за друга сериозна болест.
Също така се смята, че раздразнението е бактериална инфекция, а иначе казано гъбично заболяване, което може да се предава с целувки, прибори и други предмети за общо използване.
Но най-често раздразнението в ъгълчетата на устата се появява във връзка с отслабване на имунитета поради недостиг на витамини, което и бе описано по-горе, се появява основно през пролетта. И нерядко при хора, които ги безпокоят раздразненията, се забелязва дефицит в организма на витамин В.
Има още и много други причини, които способстват появяването на раздразнения в ъгълчетата на устата, започвайки от алергия към пастата за зъби и някои хранителни продукти, и завършвайки с неправилна захапка.
Ако сте достатъчно убедени в това, че със здравето всичко ви е наред, но раздразненията на устните продължават периодично да ви безпокоят, обърнете внимание на продуктите, с които се храните.
Така, например, такива продукти, като мляко, извара, сирене, яйца, говеждо месо и черен дроб съдържат в себе си достатъчно голямо количество витамин В2, за това честото им употребяване може да предотврати появяването на раздразнения.
Що се касае до растителната храна, препоръчва се да се употребява свеж грах, зелен фасул, броколи, спанак, овес, ръж и пшеница. Също така голямо количество витамин В2 съдържа бирената мая.
Още една ключова роля за появяването на раздразнения на устните играе дефицита на желязо и цинк в организма. Най-богатите по съдържание на желязо  продукти, това са гъбите и орехите, прасковите и нара, картофите, магданоза, спаржа, ръжта, овеса. А също червеното месо (говеждо, агнешко и свинско), и такива продукти като сърце, черен дроб и бъбреци.
А хранителни източници на цинк добре служат морските продукти, яйцата, зеленината, месото, бъбреци и черен дроб, тиквени семки, зърна от пшеница и бирената мая.
Е, желателно допълнително да се пие още и комплекс от аптечни витамини, което при всички случаи ще помогне не само да се предотврати и да се отстрани раздразнението в ъгълчетата на устата, но и ще е от полза за организма като цяло.
 

Лечение на раздразнения с народни средства

Да се отървете от раздразненията на устните може да пробвате с помощта на термална вода, или хигиенично червило, направено на нейна основа.
Достатъчно е просто да напръскате с термална вода или да намажете с червилото поразените участьци на устните няколко пъти на ден.
Какво още може да помогне при лекуването на раздразненията, това е намазването им с маслен разтвор от витамини А и Е, вазелин, разтопен пчелен восък, гъша мас, ленено масло и зехтин, масло от шипка и авокадо, масло от чаено дърво, и също компреси от настойка от билките лайка, върволица, лавандула и босилек. За омекотяването на раздразнения в ъгълчетата на устата се препоръчва да ги намажете с мед и масло.
Следващото народно средство против раздразнения, това е протриването им със сок от изтискани свежи стъбла и листа на живовляк, лютиче, разрязана скилидка чесън.
Още един причудлив народен способ за отстраняване на раздразненията, това е със собствната ви коса, ако позволява дължината им, редовно разтривайте поразените места. Някои хора също утвърждават, че за да се отървете от раздразненията, трябва да минавате по тях с нож, естествено с тъпата му страна. Трудно е да се каже, колко действени са тези способи, но за всеки случай може да се пробва.


3.0912